kszrnyh@mzsk.hu
Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 4400 Nyíregyháza Szabadság tér 2.
42/598-888

30 kistelepülés olvasóit látjuk el olvasnivalókkal!

(2023.03.03. 16:27)

Könyvtárbuszos szolgáltatásunkkal a megyében 30 kistelepülés olvasóit látjuk el olvasnivalókkal! Különleges szolgáltatásunkat és a Könyvtárbuszon szolgáltató kollégánkat szeretnénk bemutatni Önöknek!

Gurbán László 2014 óta dolgozik nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Könyvtárbuszán.
2001-ben végzett a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola könyvtár-német szakán, majd Fehérgyarmaton és Beregsurányban kezdett el német nyelvet tanítani, ahol könyvtáros is volt. Néhány év fordítói munka után adódott a lehetőség, hogy az idegen nyelv oktatása után a Megyei Könyvtár Guruló Könyvtárának könyvtárosa lehessen.
2014. júniusának elején indult útnak Móricz Szabolcs sofőr kollégájával együtt a több mint 30 könyvtárbuszos településre, ahol az olvasók körében nagy közkedveltségre tett szert a Guruló Könyvtár. Egy-egy településen másfél órát tartózkodnak, ahol általános iskola is működik, ott kétóra hosszát.
Nagy segítségükre vannak a település polgármesterei, akik minden tőlük telhetőt megtesznek a könyvtárbuszos szolgáltatás zökkenőmentes működése érdekében.
Az iskolai településeken a diákok szervezetten, pedagógus kíséretében látogatják a Guruló Könyvtárat, akik szintén nagy segítséget jelentenek a kölcsönzés ideje alatt.
A felnőtt és gyerek olvasóknak érdeklődésük szerint segít a könyvek kiválasztásában, majd a leadott könyvigényeket tovább küldi a könyvbeszerző kolléganőnek, aki szintén lelkiismeretesen végzi munkáját.
Nagy népszerűségnek örvendenek a műsorszervező munkatársnő által szervezett előadások és programok is, amelyeket ha lehetőség adódik rá, magán a könyvtárbuszon tartják meg.
A Guruló Könyvtár legintenzívebb szolgáltatási időszaka és személyesen László kedvence is a nyári vakáció ideje, amikor az otthon lévő gyerekek és a szabadnapos szüleik is jobban el tudnak látogatni a buszra.
Nyáron az egykori diákolvasók is visszatérnek hozzájuk, valamint egy-egy könyvtárbuszos településen nyaraló, más vidékről vagy nagyvárosból származó turisták vagy turistacsoportok is megcsodálják a felépítményt.
Rendkívül jó közösségi térként működnek és közösségépítő feladatokat látnak el, így nem marad el az olvasók hálája, gyakran saját kezűleg készített ajándékkal hálálják meg a munkáját.
Az eddig eltelt majdnem 10 év bebizonyította, hogy van létjogosultsága a könyvtárbusznak ezeken a kistelepüléseken, és szívesen fogadják őket mindenütt.

 

vissza